Events

STEP

STEP staat voor ‘Student Trainee Exchange Programme’. Het behelst een van de meest traditionele, kenmerkende en gerenommeerde projecten die ELSA als organisatie te bieden heeft. STEP omvat een internationaal stageprogramma van ELSA dat studenten de kans biedt om werkervaring op te doen in het buitenland, waarmee zij tevens in de gelegenheid worden gesteld de sfeer binnen een exotische cultuur te kunnen proeven. De vertegenwoordiging van ELSA in meer dan 40 landen op het Europese continent brengt met zich mee dat de stages die via STEP worden aangeboden op tal van verschillende plaatsen worden volbracht en daarom ronduit divers zijn! Eventueel voorziet STEP zelfs in een stage buiten Europa, zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Daarmee is STEP een unieke kans om kennis te maken met een buitenlandse taal, cultuur en een ander rechtssysteem. Je wordt intensief begeleid door de lokale ELSA-groep; zij helpen onder andere met het vinden van huisvesting en de aanvraag van eventuele visums. Ook is het mogelijk om studiepunten te krijgen voor een stage in overleg met de faculteit. Daarnaast is een stagevergoeding vrijwel altijd gegarandeerd! Link naar stagecatalogus: https://step.elsa.org.

ELSA Delegations

Door deel te nemen aan ELSA Delegations krijg je inzicht op het dagelijkse werk binnen een erkende internationale organisatie waar je ook meteen de nodige ervaring opdoet met het onder andere opmaken van de nodige juridische documenten. Je verkrijgt inzichten over onderwerpen waar je normaliter geen kans voor zou kunnen krijgen en je wordt bekwamer in het lezen van verdragen en het interpreteren van internationale regels. Dit gaat allemaal onder het oog van diplomaten die jou op die manier dichterbij je droombaan kunnen brengen. Meer informatie over ELSA Delegations is te vinden op http://delegations.elsa.org/.

Summer Law School

Een Summer Law School is een intensieve zomerschool die uit minstens 40 uur aan academische activiteiten bestaat. Naast het academische programma, is er ook een bruisend sociaal en cultuur programma. Een law school duurt tussen de 7 en 14 dagen en is voor zowel studenten als voor beginnende juristen. Er zijn Law Schools voor verschillende rechtsgebieden. Lijkt het jou leuk om in een internationale omgeving en in het Engels les te krijgen bij goede universiteiten en advocatenkantoren? Kijk dan voor meer informatie op:  https://lawschools.elsa.org

Legal Research group

Een Legal Research group is groep bestaande uit studenten en jonge advocaten die onderzoek doen naar een specifiek onderwerp met het doel om de bevindingen te publiceren en openbaar te maken. Elke editie van een Legal Research group gaat over een veelbesproken onderwerp. Een Legal Research group kan zowel op lokaal, op nationaal en op internationaal niveau voorkomen. Voor meer informatie zie https://legalresearch.elsa.org/about/.

ELSA Moot Court

Op internationaal niveau kent ELSA twee moot courts: EMC2 en EHRMCC.

EMC2

De ELSA Moot Court Competition is één van de speerpunten van ELSA. De EMC2 is opgericht in 2002 en nu één van de drie grootste moot court competities ter wereld. EMC2 is een moot court gericht op het dispute settlement systeem van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). In deze competitie bereiden de teams een fictieve casus voor waar zij later hun argumenten voor zowel de aanklager als de verdediger presenteren. De wereldhandsorganisatie is grootste partner. De EMC2 bestaat uit 2 rondes. De eerste ronde is een regionale ronde. In totaal zullen er 5 regionale rondes plaatsvinden: twee in Europa, één in America, één in Azië en één in Afrika. Voor meer informatie zie - http://emc2.elsa.org/. 

EHRMCC

De European Human Rights Moot Court Competition is één van de speerpunten van ELSA. De EHRMCC is opgericht in 2012 en inmiddels de grootste moot court competitie op het gebied van Europese mensenrechten. Elk lid van het winnende team wordt uitgenodigd voor een stage bij het Europese hof van de mens. (Voor meer informatie zie - http://ehrmcc.elsa.org/)

ELSA Day

Elke laatste woensdag van november is het ELSA day. Elk jaar is deze dag georganiseerd met als thema één onderwerp met betrekking tot mensenrechten. De eerste ELSA dag vond plaats op 20 maart 2013. Gedurende de hele maand november zetten alle lokale groepen in het Nederlandse ELSA Netwerk zich in om activiteiten te organiseren met betrekking tot het onderwerp. In 2016 was het thema voor ELSA day migratie recht/migration law.